För att hitta det billigaste förrådet finns det lite olika alternativ. Ett sätt som är enkelt är att kolla runt bland vänner och bekanta om dom har något tips på ett billigt förråd att hyra. Man kan också använda sig av olika jämförelsetjänster online där man kan ange vilka kriterier man har och vilken plats man vill hyra ett förråd på, då visas sedan alla tillgängliga förråd samt hur mycket de kostar att hyra.
En del privatpersoner hyr också ut förråd på Blocket exempelvis, där kan man se efter om det finns något billigt förråd tillgängligt.
Nedan går vi igenom hur du enklast hittar det billigaste förrådet, samt vad som är bra att tänka på för att undvika dyra och onödiga kostnader.
Hyra förråd billigt
Priset för att hyra ett förråd ligger i genomsnitt på 250 kr/m2 och månad, men det varierar självklart beroende på var förrådet ligger. Ett förråd som ligger mer centralt är oftast dyrare än ett förråd som ligger längre från en stad eller ett samhälle.
Priserna skiljer sig också åt en del beroende på vilken stad man bor i. I dagsläget är priserna i Stockholm högst.
Vad avgör priset på förrådet?
En aspekt som påverkar priset är naturligtvis hur mycket utrymme du behöver. Ju större utrymme som behövs, desto dyrare blir det månatliga priset. En annan sak som påverkar priset är tillgången till förrådet, såväl som det geografiska läget.
Exempelvis är förråd som kan nås direkt med bil i allmänhet dyrare än förråd som endast kan nås med hiss. Kontrollera också om du kan komma åt dina saker precis när du vill.
Prisexempel
Kostnaden för förråd påverkas som sagt av många olika faktorer. Men för att ha en referenspunkt har vi ett exempel på priser för kostnader i centrala Stockholm. Förrådet i exemplet kan användas varje dag och ligger på marknivå.
- 2 kvm: 1100 kr/månad
- 5 kvm: 1500 kr/månad
- 8 kvm: 2000 kr/månad
Hyran för ett förråd är alltså i regel dyrare än hyran för din lägenhet per kvm. Detta exempel kan används som en utgångspunkt när du jämför priser på förråd.
Jämför pris på förråd
En bra taktik är att jämföra priserna på förråd när du är i behov av att hyra ett. Priserna på förråd kan skilja sig så mycket som med 200%, beroende på om det är en centralt belägen förrådsanläggning eller en som inte ligger lika centralt.
Om det är första gången du hyr ett förråd så är dock sannolikheten stor att du kan få en rabatt också. Men se till att jämföra priser och ta in offerter från olika uthyrare innan du bestämmer dig för vem du ska hyra ett förråd av.
Övriga kostnader för förrådshyrning
Utöver kostnaden per kvm så tillkommer även andra kostnader när du hyr ett förråd. Exempelvis kan du behöva hyra en bil eller ett släp för att frakta dina saker till förrådet samt införskaffa flyttlådor och annan förvaring till dina saker som du vill förvara i förrådet.
En annan sak som är viktig att tänka på är försäkringar. Hos en del uthyrare så är försäkringen inkluderad i priset du betalar för förrådshyran, men inte alltid. Om försäkring inte ingår så får du räkna med att lägga på 30 kr – 100 kr på din månadshyra.
Beroende på vilken typ av hemförsäkring du har och hos vilket försäkringsbolag så kan det vara så att den även gäller för dina saker som du förvarar i ditt förråd, var dock noga med att kolla upp det så du inte står helt utan försäkring eller tecknar en extra försäkring i onödan.
Tänk på detta när du letar efter billiga förråd
Som tidigare nämnt så kan du oftast förvänta dig att betala omkring 250 kr/m2 för ett centralt beläget förråd som ligger i en större stad som exempelvis Stockholm, Göteborg eller Malmö.
När du ska hyra ett förråd så är det inte ovanligt att företaget du hyr av erbjuder någon form av abonnemang vilket kan göra att ett förråd som verkar billigt kanske inte alltid blir så billigt i längden.
Låt oss säga att ett förråd kostar 250 kronor att hyra, vilket såklart låter väldigt billigt, men istället måste du välja att ta ett abonnemang som löper under exempelvis 6 månader eller 12 månader.
Då blir istället kostnaden för förrådet 1500kr alternativt 3000 kr. Om man ställer det mot alternativet att hyra ett förråd för en fast engångskostnad så blir ofta en abonnemangsavgift dyrare i längden.
Detta är ett vanligt sätt bland företag som hyr ut förråd att få det att verka som ett billigt förråd, men istället blir det dyrare för kunden. Så tänk alltid på att jämföra priser och se efter om det finns bindningstid och om det då istället blir billigare att hyra ett förråd för en engångsavgift.
Det är alltid bra att sträva efter att hyra ett så litet förråd som möjligt, samt att hyra det under så kort tid som möjligt för att hålla nere kostnaden.
Räkna med omkostnader och försäkringar
Andra saker som är viktiga att ta med i prisbilden när du vill hyra ett billigt förråd är omkostnader som exempelvis transportsträckor, försäkringar och hyra av släp eller annat transportfordon.
Gällande försäkring så täcker ofta hemförsäkringen även de saker du förvarar i ett förråd som du hyr, men inte alltid, så var noga med att kontrollera detta.
Om din hemförsäkring inte täcker dina saker i förrådet så kan du vanligtvis lägga till en försäkring via företaget du hyr förrådet av. Det blir en ytterligare kostnad på cirka 15-20 kr per månad. Du måste även ta med transportsträckan mellan din bostad och förrådet då det ibland kan vara en längre bit att åka.
Det kan även vara så att man måste hyra en släpvagn eller något transportfordon för att frakta sina saker som ska till förrådet.
Du behöver kanske köpa flyttkartonger eller lådor också. Se till att ta med både kostnaden för själva förrådshyran inklusive omkostnader för ovannämnda saker, samt se till att du har en försäkring som täcker och skyddar din egendom i förrådet.