Om det är första gången du ska hyra ett förråd så kanske du inte är helt säker på hur det går till, vad som gäller och vad som kan vara bra att tänka på. I denna text kan du läsa mer om hur du går tillväga för att boka ett förråd. Det kan dock skilja sig en del beroende på vilket företag du väljer att hyra ditt förråd av.

(C) unsplash.com

I regel finns det tre olika sätt att boka ditt förråd på. Antingen kan du boka direkt online via företagets hemsida, eller så kan du kontakta dem via telefon eller mail för att göra din bokning, eller så kan du besöka dem på plats och boka ett förråd. Nedan kan du läsa mer om de olika alternativen, hur du går tillväga och lite kort om vad som är värt att veta innan du bokar. 

Boka förråd online

Att boka ett förråd online är ofta det enklaste sättet, förutsatt att företaget erbjuder onlinebokning på sin hemsida. När du bokar ett förråd online så får du oftast fylla i ett formulär med dina personuppgifter som namn, adress, telefonnummer, personnummer och mailadress. 

Du ska såklart även välja vilken storlek du vill ha på ditt förråd, vilken period du önskar hyra förrådet och i vissa fall ska du ange om du behöver hyra ett lås eller om du har eget lås. I samband med att du fyller i förrådsstorleken så får du även information om priset för det förråd du önskar hyra. Ofta framgår också var förrådet ligger beläget samt om det ligger på markplan eller om man behöver åka hiss för att komma åt det. 

Betalningssätten varierar en del, hos vissa uthyrningsföretag så kan du betala hela beloppet direkt online med kort eller via Swish medans andra erbjuder fakturabetalnings månadsvis, årsvis eller kvartalsvis. 

Boka förråd via telefon eller mail

Det är inte alla företag som erbjuder online bokning direkt på hemsida, istället får man då ringa eller maila in sin bokning. Om man ringer till företaget för att boka förråd så får man uppge vilken storlek man önskar, hur länge man vill hyra förrådet samt om man behöver hjälp med transport eller hyra av släpvagn, förutsatt att detta är något som erbjuds av företaget. 

Du ska även ange dina personuppgifter och din mailadress dit du oftast får en bokningsbekräftelse efter att du gjort din bokning via telefon. När du har bokat ditt förråd via telefon så får du normalt sett även en vägbeskrivning till anläggningen så att du enkelt kan hitta dit. 

Boka förråd på plats 

En del som hyr förråd vill åka direkt till företaget och göra sina bokning på plats. Fördelen med detta är att man ibland kan få möjligheten att se förråden eller lokalerna innan man bestämmer sig, något som man inte gör om man bokar via mail, telefon eller online. 

Precis som med andra metoder så uppger du dina personuppgifter, vilken storlek du önskar på förrådet samt vilken period du vill hyra det. Oftast sker betalning via faktura enligt överenskommelse när du bokar förråd på plats, men vissa företag erbjuder även Swish eller kortbetalningar direkt på plats. 

Oavsett hur du går tillväga när du bokar ditt förråd, var alltid noga med att kontrollera om din hemförsäkring täcker sakerna du förvarar. Om den inte gör det så kan du oftast köpa till en försäkring via uthyrningsföretaget