Det finns flera typer av dammskydd för förvaring – för kläder, textilier och skor och för möbler. Dammskydd för möbler är bra att skaffa särskilt till möbler av trä och klädda möbler. Dammskydd eller så kallade dust bags är ett optimalt sätt att förvara kläder, textilier och skor under längre tid. På så sätt ser du till att hålla allt i gott skick under förvaringen.  

(c) Unsplash.com

Dammskydd för möbler och förvaringspåsar finns att köpa i välsorterade varuhus, i onlinebutiker, och eventuellt hos flyttfirman eller på förrådsanläggningen.  

Skydda dessa möbler från damm  

Framför allt olika typer av träytor kan ta skada och få en nött finish av damm när skyddsplast, filtar och liknande läggs direkt mot. Textilier och stoppning tappar också i fräschör och åldras snabbare om de utsätts för damm. Du skyddar enklast dessa möbler mot damm med dammskydd anpassade för ändamålet. 

  • Stoppade och klädda möbler som soffor och fåtöljer – särskilt med ljus klädsel. 
  • Möbler med känsliga ytor av exempelvis trä. 
  • Möbler med vinklar och vrår i detaljerna där extra mycket damm kan samlas. 

Innan du täcker möbeln med dammskydd 

Rena, torra och dammfria ska möblerna vara innan du täcker dem med dammskydd. Fundera också på om de skulle tjäna på ytterligare vård, som till exempel inoljning, beroende på vilket slags material det handlar om.  

Förvara kläder, accessoarer och textilier dammfritt 

Så kallade dust bags är förvaringspåsar som skyddar innehållet mot damm och smuts.  

De är tillverkade i slitstarkt tyg som avvisar damm, smuts och fukt, och öppnas och stängs med dragskosnörning. Lägg inte lakan, gardiner, kläder, skor, väskor och dylikt löst i flyttkartonger utan stoppa dem först i förvaringspåsar så håller de sig fräscha. 

Innan du stoppar dina saker i förvaringspåsar 

Se till att dina saker är rena, torra och dammfria innan du stoppar dem i förvaringspåsar. Ge med fördel skor och andra läderföremål vårdande behandling också, enligt instruktioner från tillverkaren.