När du ska bedöma hur stort förråd du behöver är det viktigt att du räknar med alla saker som du tänker förvara, även saker som du exempelvis har på vinden eller i källaren. Fundera också på hur dina saker kan packas, ska det vara i flyttlådor? Eller är det mestadels möbler? 

Allt detta kommer att vara avgörande när du ska räkna ut vilken storlek på förrådet du kommer att behöva. I denna text kommer vi att gå igenom saker som är bra att tänka på när du beräknar storleken, samt hur du gör för att undvika att hyra ett förråd som är för litet. 

(C) unsplash.com

Hur stort förråd behöver jag hyra?

När du är i behov av ett förråd att förvara dina saker i kan det vara svårt att veta exakt hur stort förråd du behöver och hur mycket utrymme som krävs.

Det gäller att tänka på att saker som du kanske har i källaren eller på vinden också ska få plats. För att besvara din fråga och hjälpa dig att räkna ut hur stort förråd du kommer att behöva så kommer vi att visa hur du enklast beräknar storleken som krävs för dina saker.

Räkna ut storleken du behöver på förrådet

Storleken på förråd räknas i m² (kvadratmeter). Nedan har vi gjort några uträkningar på vanliga förrådsstorlekar, hur mycket de rymmer och vad som är lämplig att förvara i dem. 

Vi kommer att gå igenom både mindre och större förråd så du får full koll på vad som lämpar sig bäst för dig och dina behov.

Små förråd 1 – 4 Kvm

De minsta förråden lämpar sig väl för flyttkartonger och rymmer allt från 15 – 70 flyttkartonger.

 • 1 Kvm förråd – Rymmer cirka 15st flyttkartonger och möbler av mindre slag som soffbord, fåtöljer, stolar och sängbord.
 • 2 Kvm förråd – Rymmer 20 – 25 flyttkartonger. Möbler från en 2-rums lägenhet räknas också få plats i ett förråd på 2 Kvm.
 • 4 Kvm förråd – Ett förråd på 4 Kvm beräknas motsvara en boyta på cirka 25 m² och har plats för ett 70-tal flyttkartonger. Beroende på hur många flyttkartonger du förvarar kan du även rymma större möbler som soffa eller säng.
 • 8 Kvm förråd – Ett förråd på 8 kvadratmeter rymmer ungefär 125 flyttkartonger och möbler som finns i en bostad på cirka 70 m².

Medelstora förråd 10 – 25 Kvm

Förråd av medelstorlek rymmer normalt sett 150 – 400 flyttkartonger och lämpar sig väl för privatpersoner med stort behov av förvarning eller mindre företag med mycket saker som de behöver magasinera.

 • 10 Kvm förråd – Ett förråd på 10 Kvm rymmer cirka 160 flyttkartonger och motsvarar en boyta på 80 – 90 Kvadrat. Det är ett medelförråd som passar bra för de som bor i en 2 eller 3-rums lägenhet och behöver förvara sina möbler.
 • 15 Kvm förråd – I ett förråd på 15 Kvm så ryms det lite drygt 200 flyttkartonger eller möbler motsvarande en boyta på 125 kvadrat. Ett bra val för små företag eller privata hushåll.
 • 20 Kvm förråd – Förråd på 20 Kvm rymmer cirka 320 flyttkartonger vilket motsvarar en boyta på 170 kvadratmeter. I ett förråd av denna storlek ryms även stora möbler och cyklar och diverse saker som är av större storlek. Perfekt för stora familjer och mindre företag.
 • 25 Kvm förråd – Ett förråd på 25 Kvm har utrymme för ungefär 400 flyttkartonger och saker av större storlek.

Stora förråd 30 – 55 Kvm

De största förråden används främst av företag som behöver förvara stora mängder och saker av större storlek. De passar även för stora hushåll som kanske inte har tillgång till vind, källare eller garage.

 • 30 Kvm förråd – Ett förråd på 30 kvadratmeter rymmer cirka 220 Kvm boyta vilket ungefär motsvarar 450 vanliga flyttkartonger. Lämpar sig bra för företag som behöver förvara små maskiner eller liknande.
 • 40 Kvm förråd – Förråd på 40 Kvadratmeter rymmer på ett ungefär saker för en boyta på 280 Kvm vilket motsvarar cirka 600 flyttkartonger eller andra saker av större storlek.
 • 50 Kvm förråd – Ett förråd på 50 Kvm rymmer en hel del. Uppemot 750 flyttkartonger får plats. Passar bra till företag som behöver förvara maskiner eller utrustning.
 • 60 Kvm förråd – Förråd på 60 Kvadratmeter är bland de större modellerna man kan hyra. Här får du plats med över 800 flyttkartonger och en hel del annat. Används främst av företag som har stort behov av förvaring.

Vi hoppas att du nu har fått bättre koll på hur stort förråd du behöver för att få plats med alla saker du vill förvara. Ett bra tips att skriva en lista över allting som du behöver förvara för att undvika att välja ett förråd som är för litet.  

Använd en storleksguide

Ett bra sätt att beräkna storleken du kommer att behöva på förrådet är att använda en storleksguide. Storleksguider går ofta att hitta på olika hemsidor för de som hyr ut förråd. Där kan du enkelt se exempelvis hur många kartonger du rymmer på en viss yta, hur mycket du kan stapla på höjden mm.

Fördelen med att använda en storleksguide innan du bokar ett förråd är att du kan relativt enkelt avgöra vilken storlek på förrådet som kommer att krävas för att du ska kunna förvara dina saker utan problem. 

Normalt sett så nämns storleken på förrådet och sedan ges ett exempel vad du rymmer i det. Ett exempel på en storleksguide kan se ut som nedan: 

3 kvm – Möbler + 15 kartonger 

4 kvm – Möbler + 20 kartonger

10 kvm – Möbler + 30 kartonger (med garage och vind)

Då blir det relativt enkelt att få en bra uppfattning om hur stor förråd du kommer att behöva. 

Inventera hemma 

En bra taktik att börja med när du ska hyra förråd för förvaring är att göra en liten inventering i hemmet för att se efter exakt vad det är för saker du behöver förvarar. Är det kanske mest lösa saker som ska packas i lådor? Eller är det mer möbler och större saker? 

Gör en lista på allt du vill förvara och titta sedan på den för att skapa en bra uppfattning av vilka saker som är inkluderade. Ett bra tips är att räkna på att en flyttkartong per kvm boyta. 

Om du följer den riktlinjen så kommer du ganska enkelt att få fram vilken storlek du kan tänkas behöva på ditt förråd.

 

Kontakta uthyrningsföretaget

Ett annat tips på hur man enkelt kan få fram rätt förrådsstorlek är att direkt kontakt uthyrningsföretaget och be personalen om hjälp. Om man kanske inte har tid eller möjlighet att utföra en egen uträkning så kan ofta personalen på uthyrningsföretagen hjälpa dig med detta. 

Du kan även där få tips på hur du packar dina saker rätt och på så sätt behöver utnyttja minsta möjliga yta. Att hyra ett mindre förråd är såklart billigare och om du packar korrekt kan du enkelt spara pengar. 

Det är inte ovanligt att man ibland hyr ett förråd som är större än vad man behöver, just för att man är orolig att alla saker inte ska rymmas. Därför är det viktigt att räkna ut storleken ordentligt.