Använd madrassöverdrag för att skydda din madrass eller resårbotten mot fukt, smuts och ytskador under transport, och mot damm, fukt, lukt och skadedjur vid förvaring. En del madrassöverdrag lämpar sig också för hoprullade mattor och dylikt. Se till att välja rätt format för din madrass. Madrassöverdrag kan du bland annat hitta i någon onlinebutik, hos flyttfirman eller förrådsuthyraren.

Tänk på det här när du väljer madrassöverdrag

Det finns några saker som är bra att tänka på när du väljer madrassöverdrag, för att du ska få ett så smidigt och säkert skydd som möjligt.

✓ Kvalitetsmaterial

Du vill inte att överdraget ska spricka under transport eller enkelt forceras av eventuella skadedjur vid förvaring. Materialet bör vara av en tjockare plast som är slitstark och tålig.

✓ Bra förslutning

Du vill inte klura på hur överdraget ska öppnas och tillslutas, råka ta sönder den eller upptäcka att där har läckt in det du vill skydda madrassen från. Förslutningen ska vara tät och enkel, en ordentlig dragkedja är i regel bäst.

✓ Lufttätt och vattentåligt

Du vill varken ha en illaluktande eller fuktskadad madrass. Produktbeskrivningen ska ange att madrassöverdraget är lufttätt och vattentåligt. 

✓ Rätt format

Du vill inte stå mitt i flyttkaos och inse att madrassöverdraget inte passar… Välj rätt format från början.

Innan du drar på madrassöverdraget

Se till att madrassen är ren och torr innan du drar på madrassöverdraget. Förutom att piska, dammsuga och låta den vädra kan du använda dig av ett husmorsknep. Bikarbonat är ett miljövänligt universalmedel som går att använda till mycket i hushållet. För att fräscha upp sängen: strö ett lager bikarbonat över madrassen och låt ligga i minst en halvtimme innan du använder dammsugaren för att avlägsna pulvret. Bikarbonaten absorberar både eventuell fukt och dålig lukt vilket är en riktigt bra grej inför förvaring.